Nieuws        Verslagen        Agenda

Grand Prix Manchester 25 Oktober 2014

WORLD TAEKWONDO GRANDPRIX MANCHESTER 2014 - WTF G4

Van 24 t/m 26 oktober vindt in het Central Convention Complex te Manchester de WTF World Taekwondo Grand-Prix plaats. Dit is de 3e en laatste reguliere Grand-Prix van 2014. In december is in Mexico de finale Grand-Prix waarvoor per klasse alleen de beste 8 van de WTF Olympic Ranking zich kunnen plaatsen.

Het Grand-Prix circuit is een initiatief van de Wereld Taekwondo Federatie waarbij de topatleten in de diverse Olympische gewichtsklassen meerdere malen per jaar tegen elkaar uitkomen op prestigieuze en groots opgezette toernooien. De behaalde resultaten tellen, net zoals resultaten op WK, EK en overige toernooien met een WTF G-status mee voor de wereldranglijst en de atleten die eind 2015 bij de top 6 op deze ranglijst staan komen in principe, onder voorbehoud van onder meer vervanging, in aanmerking voor een kwalificatieplaats voor de Olympische Spelen Rio 2016.

Reshmie Oogink  en Joyce van Baaren zijn, op basis van hun positie op de wereldranglijst, uitgenodigd voor de derde Grand Prix van 2014. Reshmie staat nummer acht in de Olympische klasse boven 67 Kg en Joyce staat nummer 36 in de Olympische klasse tot 67 Kg . De hele wereldtop is aanwezig op dit belangrijke toernooi.

Zowel Reshmie als Joyce verschijnen direct op de eerste dag, op vrijdag 24 oktober, op de mat.

Als eerste mocht Joyce aantreden en moest tegen de Chinese Hua Zhang. Een zware loting, want deze Chinese is als 5e geplaatst voor dit toernooi. Tevens staat ze op nummer 5 op de wereldranglijst. Na de eerste 2 ronden was de stand gelijk, 2 – 2, maar in de derde ronde scoorde de Chinese vrij snel en wat later in deze ronde scoorde ze nogmaals. Gevolg was een eindstand van 4 -2 voor de Chinese Hua Zang, met als gevolg dat Joyce helaas is uitgeschakeld voor dit toernooi.

Vervolgens mocht Reshmie aantreden tegen de Chinese Shuyin Zheng. Deze heeft op overtuigende wijze haar eerste partij met maar liefst 10- 0 gewonnen van de Spaanse Elena Gomez Martinez. De Chinese is als 10e geplaats voor dit toernooi en staat op de wereldranglijst op nummer 13, terwijl Reshmie is geplaatst als 6e voor dit toernooi en op de wereldranglijst op nummer 8 staat. Ondanks dat de Chinese bijna een kop groter is, nam Reshmie vanaf het begin van de wedstrijd het initiatief, wat resulteerde in een 1 – 0 voorsprong na de eerste ronde. Ook in de tweede ronde nam Reshmie het initiatief en breide haar voorsprong uit. In de derde ronde maakte Reshmie zelfs een hoofdtreffer. De achterstand was niet meer in te halen door de Chinese en Reshmie wist deze partij met 7 – 2 te winnen.

De volgende ronde moest ze tegen de Française Maeve Mellier, welke verrassend met 10 – 8 won van de als derde geplaatste Mexicaanse Briseida Acosta.

In de eerste ronde  wist Reshmie een kleine voorsprong op te bouwen en ging met een 1 – 0 de tweede ronde in. In de tweede ronde wist Reshmie de stand te verdubbelen, 2 – 0. De Française verkleinde de stand naar 2 – 1 en wist terug te komen. Het ging gelijk op en aan het eind van de derde ronde stond het 3 – 3. Dat betekende een extra ronde met Golden Point. Gelukkig wist Reshmie deze te winnen.

Op naar de halve finale.

Deze moest ze tegen de Turkse Asena  Aydin, die voor een verrassing zorgde door te winnen van de als tweede geplaatste Russische Olga Ivanova met een golden point. De Turkse was als 24e geplaatst. Ook deze partij begon Reshmie weer goed. De eerste ronde ging gelijk op, 2 - 2. In de tweede ronde wist ze iets meer te scoren dan haar tegenstandster en met  5- 4 ging ze de derde ronde in. De Turkse scoorde vrij snel een hoofdtreffer waardoor Reshmie ineens tegen een achterstand aankeek. Door risico's te nemen, wist ze toch haar punten te pakken, waardoor  ze deze partij met 10 - 8 de partij naar zich toe wist te trekken.

Op naar de FINALE tegen een oude bekende: Milica Mandic, de nummer 1 van de wereld.

De dames begonnen fel aan deze finalepartij en Reshmie had iets meer overwicht. Desalniettemin scoorde Milica als eerste en met een stand van 1 - 0 gingen ze naar de tweede ronde. In deze ronde gingen de dames gelijk op en beiden scoorden ze 1 keer, 2 - 1. In de derde en laatste ronde moest Reshmie het initiatief nemen en dat deed ze. Milica is echter niet voor niets de nummer 1 van de wereld. Ondanks mooie actie lukte het niet dichterbij te komen. In de laatste 20 seconden haalde Reshmie alles uit de kast en nam risico's. Helaas pakte dit verkeerd uit en kreeg ze een hoofdtreffer tegen. Met 7 - 4 is deze partij verloren en met een, zeer verdiende, zilveren plak werd dit Grand Prix toernooi afgesloten.