bannersportschool.jpg

WK Senioren Kopenhangen 14-18 Oktober
Home
Contact
Wedstrijden. Wat heb ik nodig?
Jeugd sport fonds
Waarom taekwondo en wat is het?
Lestijden
Hall of Fame
Wedstrijdverslagen van 2002 tot nu

Woensdag 14 t/m Zondag 18 Oktober stonden de Wereldkampioenschappen voor Senioren op de kalender. Onze club word vertegenwoordigd door 2 dames, namelijk Marjolijn Abbink tot 67kg en Joyce van Baaren tot 62kg. Het typerende hiervan was dat Marjolijn uitkwam voor de Nederlandse selectie en dat Joyce deelnam via de Nederlandse Antillen.

 

Joyce is anderhalf jaar lang geblesseerd geweest maar wist sterk terug te komen door goede resultaten op de Britisch Open en Int Master NRW te zetten, namelijk brons en zilver. Echter kon zij door haar blessure niet deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor de WK die begin 2009 plaatsvonden. De technische staf van de TBN heeft de mogelijkheid om een speler voor te dragen voor een evenement als deze en dit zou ook de enigste juiste oplossing zijn gezien de staat van dienst van Joyce en haar top 8 klassering op de WK 2007.

 

Helaas werd dit nagelaten door de technische staf waardoor deelname via de Nederlandse Antillen volgde in samenwerking met coach Thijs Oude Luttikhuis. De reden hiervoor is onduidelijk en niet transparant mede omdat deze diverse malen werd gewijzigd of achteraf werd aangepast. Het zei zo, gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome.

 

Marjolijn wist zich in het voorseizoen keurig te kwalificeren en hierdoor kon er over haar deelname gelukkig geen enkele twijfel bestaan. Zij deed dit o.a. door prijzen te behalen op de US Open, Dutch Open en German Open 2009.

 

Dinsdag 13 Oktober was het de dag van de loting. Beide dames mochten hun eerste partij tegen China uitkomen. China is bij de dames een erg sterk land dus dat zou geen makkelijke opgaven worden(lees China werd bij de Dames 1ste in het landenklassement).

 

Woensdag 14 Oktober mocht Marjolijn de spits afbijten tegen YUN GUO uit China.

Helaas liep Marjolijn in het begin van de partij tegen een hoofdtreffer op en met de nieuwe regels betekent dat gelijk een achterstand van 0-3. Iets later in de partij kwam daar nog een 2de treffer bij die mijn inziens gewoon niet goed raak/mis was maar helaas kwam er wel 0-6 op het scorebord te staan. Vervolgens wist Marjolijn er nog 1-6 van te maken maar helaas kon ze de achterstand niet verder terugbrengen. Ze kwam niet lekker in de partij en kon de Chinese niet goed haar spel opleggen waarmee ze in het voorseizoen ze goed mee wist te scoren.

De gladde matten hadden hierop zeker geen positieve invloed.

Jammer genoeg uitschakeling voor Marjolijn.

 

Zondag 18 Oktober was het de beurt aan Joyce. Haar tegenstander was Hua Zhang uit China.Deze partij begon wat aftastend. Na 2 rondes was de score nog steeds 0-0. Joyce wist de Chinese die normaal kopgevaarlijk zijn goed onder controle te houden en gaf haar geen ruimte weg. In het laatste deel van de derde ronde wist de Chinese een punt te scoren maar binnen enkele secondes stond het weer gelijk met 1-1. Er moest een Golden Point ronde aan te pas komen om een winnaar te bepalen.

 

In deze 4de extra ronde wist Joyce de Chinese goed onder druk te zetten en het leek erop dat wij de winst zouden binnen halen. Enkele malen had ik het gevoel dat Joyce een vol punt scoorde maar er kwam geen score op het scorebord.  Helaas een halve minuut voor tijd in een moment van onoplettenheid toen Joyce naar voren stapte wist de tegenstander met een zacht tikje voorste been toch een punt te scoren waardoor de overwinning naar de tegenpartij ging. Dit was erg jammer aangezien deze partij zeker binnen bereik was. Na deze partij wist de Chinese nog 4 andere partijen te winnen van o.a. de regerend Europees Kampioen uit Frankrijk. De Finale ging nipt verloren tegen Korea. Al met al heeft Joyce gelijkspel gedraaid tegen de vice-wereldkampioen en er had meer ingezeten. Met dat in het achterhoofd heeft Joyce een prima prestatie neergezet ondanks dat ze met lege handen naar huis gaat.

 

Terugkijkend op dit WK kunnen we concluderen dat de technische staf van TBN een zeer grote fout heeft gemaakt om Joyce niet mee te nemen namens Nederland. Van alle dames zat ze er het dichtste bij. Hopelijk was dit een 1malig foutje en zullen ze in de toekomst een wat meer zorgvuldige afweging maken i.p.v. wat nu gedaan is.

 

Voor Marjolijn was het WK niet datgene wat ze gehoopt had. Na een goed en succesvol seizoen gedraaid te hebben is het altijd een teleurstelling als de WK niet verloopt zoals gepland.

 

De overige leden van de Nederlandse selectie wisten ook geen successen te behalen. Er werden ditmaal geen medailles behaald, 1 top 8 klassering door Rafik die dicht bij succes was. Dit staat in schril contrast tot de vorige WK 2007 want toen werd er nog 3 maal een bronzen medaille behaald en een top 8 klassering. Voor meer info zie de website van de TBN.

 

Voor beide meiden was het in elk geval weer een hele ervaring om hieraan deel te nemen.

Het volgende grote evenement waar we naar toe zullen gaan werken zijn de Europese Kampioenschappen in St. Petersburg-Rusland.

Joyce van Baaren -62kg
joycevanbaaren.jpg

Marjolijn Abbink -67kg
marjolijnabbink.jpg

Joyce van Baaren + Coach Thijs Oude Luttikhuis
getattachment.jpg