bannersportschool.jpg

Waarom taekwondo en wat is het?

Home
Contact
Wedstrijden. Wat heb ik nodig?
Jeugd sport fonds
Waarom taekwondo en wat is het?
Lestijden
Hall of Fame
Wedstrijdverslagen van 2002 tot nu

De leiding van de club is bij Ben Oude Luttikhuis 8 ste Dan WTF/Kukiwon, Internationaal Grand Master Instructor en Thijs Oude Luttikhuis 3 de Dan. De club is in 1973 opgericht en heeft  vele successen behaald. Zelf wist Ben in 1982 de derde plaats op het WK te behalen. Ook is hij zeven jaar bondscoach van Nederland geweest. 21 jaar distrikts bestuurder waarvan 17 jaar voorzitter Daarna is hij 8 jaar voorzitter van de landelijke en olympische sportbond TBN geweest. Thijs is Junioren Bondscoach geweest van 2007-2009 en was zelf in 2006 Europees kampioen tot 78kg.

Ben Oude Luttikhuis
benoudeluttikhuis.jpg

Thijs Oude Luttikhuis
thijsoudeluttikhuis.jpg

Waarom taekwondo?

De taekwondo lessen hebben nogal wat voordelen voor de beoefenaar, met name voor mensen en kinderen die onzeker zijn en weining zelfvertrouwen hebben. Het kan je geweldig helpen in gevaarlijke en bedreigende situaties en leren deze op de juiste wijze in te schatten. De deelnemers leren respect te hebben voor elkaar, respect voor ouderen en ouders, normen en waarden en dicipline. Sporten en inspanning is altijd leuk in een omgeving waar iedereen met respect met elkaar omspringt.

 

 

Wat is Taekwondo

 

Taekwondo is een stijlvolle en veelzijdige vechtsport. Een sport met toekomst. In Azië en in Europa neemt de populariteit van taekwondo steeds verder toe. Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen beoefenen de sport met veel plezier. het is een sport die voor iedereen aantrekkelijk is, voor de recreant als voor de topsporter.
Taekwondo betekent letterlijk "manier van de voet en de vuist", maar het accent ligt op de voeten en de benen. Een goede uitvoering vereist de nodige inspanningen. Taekwondo leent zich dan ook uitstekend voor het verbeteren van de lichamelijke conditie én het zelfvertrouwen. Iedereen kan de taekwondo-technieken leren en in de praktijk beoefenen. In het jaar 2000 heeft taekwondo de Olympische status gekregen. Hiermee bereikt de sport, die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal.

 

2. Discipline

Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid. Drie kenmerken van taekwondo die tegelijkertijd het verschil aanduiden tussen sporter en vechter.
Het is bij taekwondo niet de bedoeling dat een gevecht tussen twee spelers uitmondt in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk dat je de taekwondo-technieken goed leert beheersen. Op die manier treed je je tegenstander met discipline en hoffelijkheid tegemoet.

 

3. Training

Taekwondo is een sport waarbij veel getraind wordt op het correct uitvoeren van diverse stoot- en traptechnieken. Tijdens het uitvoeren van de vele traptechnieken sta je regelmatig op één been. Van het evenwichtsvermogen wordt daarom nogal wat gevraagd.
De basistechnieken, zoals hand- en voetstanden, leer je als eerste. In een later fase van het trainingsproces wordt aandacht besteed aan mentale training, souplesse, snelheid en kracht. Dan ontstaan de zeer gecontroleerde en vaak hoge bewegingen die voor taekwondo zo kenmerkend zijn.
Taekwondo is een beschaafde sport waarin je op een positieve manier je energie kwijt kunt. Trainen doe je in je eigen tempo, binnen je eigen mogelijkheden. Zo kan iedereen de verschillende taekwondo-technieken leren beheersen.
De trainingen worden aangepast aan het niveau dat je wilt bereiken. Het tempo waarin je taekwondo leert, bepaal je dus grotendeels zelf.
Taekwondo Oude Luttikhuis is aangesloten bij Taekwondo Bond Nederland. Dat betekent dat je mee kunt doen aan wedstrijden die door deze bond zijn georganiseerd. Als je wil kijken of taekwondo wel bij je past, kun je een proefles volgen. We raden je sterk aan een T-shirt en een gemakkelijke trainingsbroek aan te trekken voor een training. 
Mocht de sport je bevallen, kun je via onze club een taekwondopak aanschaffen. 

 

4. Zwarte band

Binnen de taekwondo-sport is een aantal onderdelen belangrijk:
* Oefen je stijlvormen (Poomsee), dan vecht je tegen een denkbeeldige tegenstander, waarbij je in een vast patroon aanvals- en verdedigingstechnieken uitvoert.
* Met zelfverdedigings-technieken (Hosinsul) leer je jezelf te verdedigen tegen alle vormen van aanvallen zoals vastpakken, verwurgen, klemmen of stok- en mesaanvallen.
* Met breektechnieken (Kyokpa) leer je voorwerpen breken. Dit is een spectaculaire test om te kijken of je de bewegingen goed beheerst.
* Sparring (Kyorugi) is een vrij gevecht tussen twee partners waarbij zoveel mogelijk punten moeten worden gescoord.

Alle onderdelen moet je goed kunnen beheersen om examen te mogen doen voor de zwarte band.

 

5. Wedstrijden

Om aan taekwondo-wedstrijden te kunnen deelnemen moet je de technieken eerst heel goed beheersen. Tijdens de wedstrijd-trainingen wordt er naast de technieken ook veel aandacht besteed aan het bewegingspatroon van je voeten.
Taekwondo-wedstrijden vallen op door de dynamische bewegingen van de sporters. Snelle aanvallen, spectaculaire ontwijkmanoeuvres en tegenaanvallen volgen elkaar in een snel tempo op. Kortom, een spannend kijkspel.
In de onderdelen "stijlvormen" en "sparring" zijn er wedstrijden op verschillende niveaus, zodat je je al na korte tijd kunt inschrijven voor een toernooi. Je kunt ook deelnemen op recreatieve basis zonder mee te doen aan officiële kampioenschappen.

Bij sparrings-wedstrijden moet je binnen drie ronden van elk drie minuten zoveel mogelijk punten zien te scoren. Een aanval van je voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of het hoofd van je tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de navel zijn niet toegestaan. Jongeren tot 14 jaar mogen niet naar het hoofd aanvallen.

Sparrings-wedstrijden zijn full-contact. Tijdens de wedstrijd zorgen de hoofdscheidsrechter en drie juryleden ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte lichaam-, arm-, been-, hoofd- en kruisbeschermers blijft het aantal blessures gering, zeker in verhouding tot andere sporten.

Bij wedstrijden in het onderdeel "stijlvormen" ligt de nadruk, naast een correcte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen, op concentratie, balans en kracht tijdens de bewegingen. Daarnaast houden de juryleden bij hun waardering ook rekening met harmonie, ritme, soepelheid en dynamiek.

 

(bron: www.taekwondobond.nl)

Meer informatie

Voor meer informatie kan men naar de site van de Nederlandse Taekwondobond http://www.taekwondobond.nl.
 
Voor lestijden van Taekwondo Oude Luttikhuis zie de link Lestijden